5.1.10

asrama...

x dapat bergamba depan pintu ex skola sndiri, depan pintu skolah maahad almashoor ni pun jadila....lambang sekolah pun hampir sama macam Skolah Mashoor Perempuan gak...:) ---dgn sepupu sepapatku...

Assalamualaikum dear readers...

Saat aku menulis cerita ni aku sorang di rumah...terasa macam anak tunggal pulak duk rumah tanpa adik2...dulu ada jugak adik bongsuku di rumah siang dan malam.....tapi sekarang dia dah ke skolah menegah yg mewajibkan dia tinggal di asrama.....maka tak boleh nk buat apa dah la....terpaksa duk asrama walaupun hakikatnya sekolah tu hanya 20 KM kurang dari rumah kami.... adik2 yg lain pulak mmg dah tinggal kt asrama jugak sbb masing2 belajar kat U...yg tu tak pela dah besar2 semuanya....

tapi yg bongsu ni terasa sangat ketiadaannya di rumah...mana taknya, bila balik kerja boleh melawak main2 dgn dia, marah2 kalau dia buat salah, berleter ke bagi nasihat, berebut laptop aku ni dgn dia (sbb dia nak men game)...dan macam2 lagi lah....sebab selalunya dia saja adik yg ada bila aku balik rumah....tapi skrg bila balik x de adik dah...tinggal aku , mak dan abah jer...maunye tak terasa....


ahad tu masa nak hantar dia p asrama bukan setakat famly aku jer ada...(the whole famly) tapi pakcik makcik aku pon ada...semua excited nk hantaq dia masuk asrama...tengok la gambaq tu...meriah time pendaftaran tu dng mak bapak dan femly aku dan pakcikmakcikku yg menghataq adikku Faiz ni masuk asrama.....abang dia (adik ke 2 aku , tapi anak yg ke3 dlm famly) yg belajaq kat Kuantan pun sanggup balik mgu lepas tu semata2 nk hantaq dia masuk asrama......pastu malam tu (ahad) dia amek bas balik ke kuantan semula... adikku yg duk belajaq kt usm pon balik asrama dia jugak.......adikku kt kuatan pon cakap dia terasa sangat dalam kereta masa balik dari asrama tu....pertama kali tinggai berjauhan dengan adik Faiz, maksudnya tinggai dia di asrama....kalau tinggai dia kat rumah lain cerita....tapi semuanya untuk kebaikan faiz jugak....apa pun kakak dan abang2nya sentiasa mendoakan yg terbaik untuk dia..

ma n pa tgh khusyuk dgn pendaftaran ..

ramainya parents n senior students are helping too during pendafaran

nampaknya adikku ok je nak duk asrama...riak wajah tak la nampak risau atau takut...yela pertama kali tinggal di tmpat asing dari rumah kan....kt atas katil masa tengah kemas2 barang2 boleh pulak nyanyi2 lagi....kita pulak yg risau nak tinggai dia kt sana tpi dia boleh nyayi2 lagi....
ish ish..nyanyi plak lagu Black Eye Peas tu "meet me halfway"...tah naper sejak akhir2 ni duk nyanyi lg tu......nyampah jugak aku dengaq kekadang....ha...masuk skolah ni baru la dia tau x sempat nk nyanyi kang......kena hafal Quran pulak lepas nie......haha..baguihla tu kan....???

dia duk kat dorm Iman...insyaALLAH....iman dan amalnya bertambah...ameen...

dalam dorm ni dia duduk dgn beberapa senior nya di samping pelajar2 form 1 yg baru masuk...semua kami buatkan utk dia.... pasang cadar, susun baju dalam almari, kemas2 tempat dia, tulis nama kat buku2 dia.....almost perfect!! semua dah dibuat....just nk tinggai aje dia kt situ..hhuu....but after selesai pendaftaran dan siap2 kemas tempat dia di dorm kami p makan2 sat kat warung berdekatan sekolah tu..... then baru la kami bersalam salaman dan tinggalkan dia di asrama tu...

dah syok duk atas katil dia dah..

ma tgh brief apa yg nak dibuat...makcik2 n sepupu tengok je gelagat faiz n ma..

pndangan dr atas katil..

ok la setakat ni je nk cite....kawan2 layan jer la gqamba2 kt bawah nie....semua ni masa kat skola tula....ops lupa nk gtau skola apa....Faiz skolah kt Maahad AL-Mashoor ISlami....ha...ni skolah under Majlis Agama ISlam Pulau Pinang ni....jgn konpius pulak dengan SMKA AL Mashoor (P) atau (L)....tu skolah kakak dan abang dia tuuu......tapi skolah abang n kakak dia tak semua wajib duk asrama macm skolah dia nie.....jadi x da pilihan...he has to stay in the hostel la....alll da best to my bro, Azman Faiz Amanullah for his new life that he had choosen...semoga ini menjadi permulaan yg baik dalam membentuk seorang remaja bakal pemimpin dunia dan pelapis agama pada masa depan...

pa tengah tulis nama kat buku teks...ada satu buku tu pa tulis nama penuh pa sndiri kt buku teks faiz....hehehehe~~ smpai la ni pa x tau, aku x bgtau pon...tp aku dah btulkan nama kat buku tu.....:)

p/s: good news is ..he can return home every week.....yes!! every week...so boleh la aku bawak dia lagi p miting atau join program2 remaja yg ada di hujung minggu tu... :)

hi!! saya Faiz dan saya rasa seronok tinggal di sini<-- ayat akak dia wat sndrik...hehe~~~
ni lepas makan kat warung tu..

3 comments:

Cik Siti said...

almari tu sebijik cam almari kat iic..kecik gila..hehehe

btw,sabarla..lambat laun kena berpisah gak dgn adik hang tu bila hang dah tawin nanti..kuikui

limaumaniss said...

ya..baru aku tingat kt mana jumpa almari tu...tp aku rasa kt iic tu besaq sikit kot..standard budak dip la kot...

Cik Siti said...

yezza...kat iic besaq skit
besaq beberapa inci ja kot..heheh