23.12.09

open your eyes-Maher Zain

his latest album i guess..
Assalamualaikum...

just wanna share one of my latest interest of me recently....yesterday my fren introduce me a song called " open your eyes" by Maher Zain....i dunno this singer....but once i listen to this song, oh my God....i fell in love with the melody, plus his vocal...it was perfect for me....the first time i listen to this song on togather with the videoclip .... yet i was so impress with the presentation of the clip....the movie/ visual shown match every sentence of the lyrics.... i knew this song from my facebook frend...he posted a vidoe of this song sang by other nasheed group (arraid) i guess....then i knew the original song is sang by Maher Zain....since my fren also give the link of Maheer Zain FB page, i immediately add him on my FB, i joined his fan club page.... here u can listen to his previous songs, but not the full version... i did da same too....by listening to several songs i fell in love again!!! so touched and full of reminder to ourselves...i strongly recommend you to listen those songs too...

anyway, i just wanna share with one of the great songs that suppose make us thinking...its about Tauheed , the oneness of God the ALmighty, that creates the univers and everything inside it... all ALLAH's creation show us that there must be one big , powerfull creators that made every single thing in this world....its not "naturally" happen or created...its all sign of one powerfull Creators , which is ALLAH the most Wise...... so lets think and ponder the lyric below...


Open Your Eyes

Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
الحمد الله
Alhamdulillah..



thats all i have for now... maybe u can listen the song here.. and go for more songs there.. enjoy!!

p/s: many2 thanks to my usrah team member for helping me transfer my desktop from my previous office to my new office...really appreciate it... may ALLAH bless you....glad to see all of us gathered even for a short while ( during lunch time) and doing ziarah (visiting) our pakcik Rusli.... may ALLAH reward him jannah and cure him, insyaALLAH...


14.12.09

bulan Disember....?

assalamualaikum...

bismillahrrahmanirrahim...

dari mana harus ku mulakan dulu...dah 3 minggu ku biarkan lamanku ini berhabuk tanpa sebarang update , padahal sebenarnya banyak yg berlaku..banyak yg boleh dstorykan, tapi ku biarkan saja dalam kepala dan hati.... malas? ya juga....tapi lebih kepada kesibukan duniawi yg menyebabkan aku makin kurang menulis di blog sendiri....

sebelum pergi lebh jauh ingin ku kongsikan kenangan manisku bersama team KRJ (kelab remaja JIM ) pulau pinang dan peserta2 yang telah menjayakan SURE Zon Utara......pada 12.12.09 di Jitra Kedah. tahniah kepada team KRJ penang yg telah mengharumkan negri penang dengan menjuarai Sukan Remaja Zon Utara ini dengan manedahuili negeri Kedah, Perak dan Perlis... berbaloi-baloi tenaga AJK yg dicurahkan sejak awal pagi bersiap2, pukul 6pg dah keluar rumah untuk mengambil peserta dan terus menunggu di Masjid Seberang Jaya...alhamdulillah, dalam kul 9 sampai juga kami di MRSM Kubang Pasu, JItra kedah.....


sementara menguruskan dan mengawal peserta2 , mcm2 aku yg telah aku buat...pelbagai berita yg aku terima dan perbualan dan diskusi yg bermanfaat bersama2 AJK2 dan juga remaja yg ada...moga2 apa yg dibincangkan terkesan di hati mereka...memberi iktibar dan peringatan untuk aku jua....

akhirnya setelah tamat acara penyampaian hadiah, dengan Penang mendapat piala pusingan, semua peserta membawa pulang medal emas dan perak...termasuk pengurus pasukan yg x main pun tapi dapat jugak medal....hehehe....dpt dua medal lagi sbb jaga dua acara...terima kasih krj kedah sebaga penganjur yg best!!! dh lama tak dapat medal sejak abeh sekolah..umo 26 dpt balk..heheh

mai masuk blog ni kalau nk tengok gelagat peserta di SURE Zon Utara ni...

lepas menang...bergambaq penuh ceria dengan piala... :)


peserta khusyuk...menang no 2..

barisan AJK Kontinjen Penang yg bertungkus lumus ...


kepada kawan2 ku yg berada di seluruh Malaysia...maaf tak dapat nk hadiri majlis walimah korang...almaklumlah semua jauh2 belaka....Shida di Johor.....ampun dan maaf aku tak dapat nak penuhi hasrat kau, aku hargai kad yg kau hantar dari kajauhan....terima kasih sebab ingat nk hantaq kad kt aku.....aku harap2 ada kawan2 budak rumah sewa kita, at least sorang yg p walimah ko...mungkin Acik p...aku tak pasti....apapun aku tetap mendoakan kesejahteraan ko dan suami, semoga bahagia dalam rahmatNya kau kt johor tu......ampun yer... :)

To cik Roz di JB, puan Roz actuallly....so sorry again...tak leh nk p kenduri Razin .....nk plan pun dah terlambat sbb dah ada plan lain....ohh....apa2 pun hadiah utk Razin insyaALLAH ada taon depan...hehehe....tapi untuk maknye tak pasti lagi...eheheh....oh ck ROz... MMS la satu gamba ko n Razin masa kenduri tu............lama da tak ku tatap wajahnya...mesti dah tembam cam ko...hahaha....


ni gmbar lamer...mane gmbar baru cik roz..?


untuk partner setia Silat Cekak aku masa di IIC dulu....Norhazlin Mat Jantil....Selamat Pengantin Baru jugak untuk ko....hadiah aku belum beli lagi...insyaALLAH...akan sampai juga kt ko satu hari nanti... buat masa ni....ekonomi aku belum stabil memandangkan baru bertukar kerja.... (tukar lagi...) haha....apa pun aku minta maaf jugak tak dapat nk p majlis ko kat Kuantan nun....sebab tu dari dulu lagi tak berani nak janji nk p ke tak....anyway, moga berbahgia selalu di samping suami tersayang yang aku belum kenal lagi...hehehe...

banyak lagi nak sebut ni....tahniah juga buat Alawiyah Aadenan, Iza (12.12.09) dan Dr. Anisa (ni insyaALLAH aku p....) serta sanak sedara yg berkahwin d bulan Disember ni....maaf banyak andai tak dapat menghadiri, tapi doa tetap dikirim dari sini....semoga kalian semua berseri2, di hari paling bererti.......

untuk semua kawan2 yg bernikah bulan disember ini sekalung doa kuhadiahkan pada kalian...

" Mudah-mudahan Allah memberkati engkau segala hal (yang baik) dan mempersatukan kamu berdua dalam kebaikkan."

sekian dulu buat waktu ini....kepada kawan2 AL-Mashoor 1996-2000, moga kta dpt bertemu lagi reunion tahun depan...frust jugak reunion di PD tak jadi...:( mungkin ada hikmahnya....kerana ALLAH sebaik2 perancang....moga ukhwah kita terus terjalin...walau sekadar di alam maya nie jer....


wassalam.. :)

20.11.09

5 Tips...



Assalamualaikum ...

sebagai hamba ALLAH yg sibuk di muka bumiNYA ini...kita tak boleh lari dari berurusan dengan ajnabi, tak kira untuk urusan apa sekalipun...ALLAH dah pun memberi peringatan pada kita untuk menundukkan pandangan,baik bagi lelaki mahupun perempuan....


Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kehormatannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."




dengan itu dikongsikan secebis panduan buat pedoman saudara saudariku yang dikasihi


TIPS BERURUSAN DENGAN LELAKI

Berikut adalah 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi. Tips-tips ini telah dikongsi oleh seorang sahabat yang amat disegani oleh kaum lelaki dan kaum wanita. Semoga dengan mengamalkan perbatasan hubungan ini, akan lebih mensucikan hati kita dan hati mereka. Sama-samalah kita menjaga hati...


1. Elakkan berurusan dengan lelaki - Selagi masih boleh dan berpeluang untuk minta tolong daripada perempuan. Kecuali dalam hal seperti dalam hal repair kereta, repair laptop dan lain-lain. Disebabkan limitation kemampuan wanita dalam hal tersebut, maka terpaksalah juga akhirnya minta bantuan daripada orang lelaki.

2. Kalau terpaksa berkomunikasi dengan orang lelaki, gunakanlah medium perantaraan dalam bentuk tulisan seperti SMS, e-mail atau nota kecil. Gunakan perkataan-perkataan formal,bukan bahasa pasar. Contoh :maaf(bukan sorrie..), terima kasih(bukan time kacih..). Lagi satu, tak payahlah buat smiley face ke =),gelak ke (hihihi..), dan lain-lain yang kurang berfaedah.

Elakkan bercakap melalui telefon kalau belum betul-betul desperate. Ini kerana suara wanita amat lunak dan boleh menggetarkan jiwa insan yang bernama lelaki. Buktinya sampai ALLAH sound kepada wanita supaya keraskan suara! Rujuk Quran,Surah Al-Ahzab, ayat 32 :"Wahai isteri-isteri nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah-lembutkan suara dalam berbicara, sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yang baik." Kalau rasa ayat ini ditujukan kepada isteri-isteri nabi sahaja, sepatutnya kita juga menyahut seruan tersebut untuk mencapai darjat yang sama seperti mereka-darjat wanita bertaqwa dan darjat wanita-wanita yang terpilih, kan ???

3. Tundukkan hati. Apabila terpaksa berurusan dengan lelaki, kita sepatutnya merasa bulu roma kita meremang-kerana takut pada ALLAH!
Kita sangat takut sekiranya disebabkan kita, lelaki tersebut tertarik kepada kita. Sewaktu berhadapan dengan lelaki-lelaki tersebut, banyakkan beristighfar dan berdoa “ YA ALLAH, janganlah KAU jadikan lelaki ini tertarik kepadaku. Jauhkan pandangannya daripada panahan-panahan syaitan.”

4. Tundukkan pandangan. Jangan tertipu dengan subjek communication skills yang pernah kita belajar, "make eye contact with the person you’re talking to..". Ianya applicable kalau kita bercakap dengan sesama jantina sahaja. Kalau ada eye contact dengan orang yang berlainan jantina, kita akan mendapati teori “dari mata turun ke hati” itu benar-benar bisa berlaku.

Para sahabat dahulu pun, ALLAH perintahkan supaya tahan pandangan mata mereka apabila berurusan dengan isteri-isteri nabi. Rujuk kembali Surah Al-Ahzab, ayat 53 :"…apabila kamu meminta sesuatu daripada isteri nabi, mintalah dari belakang tabir. Itu lebih suci bagimu dan hati mereka…". Tetapi kita bukanlah disuruh membawa tabir ke mana-mana kita pergi. Kalau susah sangat nak jaga mata, tutuplah pandangan dengan buku ke, fail ke..

Kita lihat betapa ALLAH sangat mengambil berat masalah hati para sahabat dan isteri-isteri nabi supaya mereka tidak tewas ke dalm kemungkaran. Kalau kita nak jadi sehebat mereka, kenalah aplikasikan apa yang mereka lakukan. Takkan nak tunggu ALLAH sebut nama kita dalam
Quran
baru nak buat. Contoh :"Wahai cik _____, tundukkanlah pandangan.." . Isk,isk..tak layaknya..

5. Cepatkan urusan. Perkara ini mungkin applicable kepada students/orang yang dah bekerja dan terpaksa berurusan dengan team lelaki. Dah tak dapat nak dielakkan, mereka sahaja teammate kita. So, apa-apa kerja yang dibuat bersama, buat sahajalah kerja tersebut. Tak payahlah nak berborak-borak, tanya hal peribadi, gelak-gelak, buat lawak..tak perlu,TAK PERLU! Siapkan kerja cepat-cepat, then go.

Discussion venue pula buatlah di tempat yang proper dan berurusanlah secara professional.




Semoga bermanfaat dan semoga kita dikenali sebagai wanita mu’minah yang ada identiti, yang taat perintah ALLAH dan takutkan hari pembalasan. Semoga tidak melalaikan diri kita dan orang yang menerimanya. Jagalah diri, hiasi peribadi. Wassalam.

* peringatan utk tuan blogger ni jugak....

p/s : tak sabar nak belajaq video editing besok...harap2 mudah bagiku...

18.11.09

first day..

assalamualaikum frens...

today 18 november 09 is the first day of Zulhijjah.....bulan yg tak kurang juga keistimewaannya selepas bulan Ramadhan....

sekadar peringatan buat teman....hanya perkongsian ini sempat dinukilkan.....

antara amalan 10 hari pertama di bulan Zulhijjah....antara yg paling utama...puasa pada 9 Zulhijjah....jom ramai2 kita buat reminder....untuk berpuasa pada hari tersebut....juga memperbanyakkan doa pada hari Arafah ini....bagi yang sangat berhajat, boleh la mengambil peluang keemasan ini......


seterusnya, baca lagi di sini....


akhir kalam selamat berpesta ibadahh utk kita semua....grab this oppurtunity...it comes once in year.....

sekian, wassalam...

3.11.09

pertemuan mesra bersama remaja penang...:)


terbuka kepada semua remaja!!! jom2 jgn lepaskan peluang bertemu pakar motivasi terkemuka... :)

19.10.09

ok tak?

maknjang Razin tengah praktis..

setelah berpenat lelah asek menukar2 backgroun dan template...saya pon menetapkan bahawa saya akan menggunakan background yang ni saja buat masa ni.....fuh...

banyak template yg cantik2...tapi malangnya tak sesuai...bila design nya ok, color pulak tak ok...bila saya suka warnanya....ada pulak 2 or 3 kolum...semuanya ikut kesesuaian blog kita....how we wanna arrange it.....so...i guess this is the final one....dah tak larat nak menukar....kalau nak ikutkan puas hati, takde lah sangat...tapi rasa membazir masa pulak dengan desgin n templete jer....sedangkan banyak idea menanti utk menulis di blog....bila asek postpone....trus idea tu lesap...hilang.....kan dah rugi? so kawan2....kalau sudi, ada masa, rajin2 la bagi komen sikit tentang background dan susunan blog yang terbaru ni.... kindly voice out ur idea, suggestion, critics or comments here.... the more i know....the more i got improved....remember we cant always be perferct, but at least....we try to do our best....

huhu....dah panjang celoteh pulak pasal background saja...heheh....

feveret pot tuk brgambo..kt tangga besaq UIA..

oh ya...terlanjur bercerita..kat sini saya nk share dgn kawan2, gambar2 kenangan semasa di UIA...macam comeback pulak....hehe....actually, 11 Oktober lalu saya melawat kawan2 di uia..mengambil peluang konvo utk berjumpa kawan2 yg konvo dan tidak konvo...especially nak jumpa Puan Roznifa dan babynya...Muhammad Razin ...:) dan jugak bershoping sakan di sana...hajat di hati bershoping di dalam kampus UIA saja....tapi akhirnya aku mengabiskan fulus di Jalan TAR.....hmm...puas hati...datang KL memang nak beli apa yg takdak di Penang....dapt la jugak dua tiga benda untuk dibawa balik....hehe...(mana bolh balik dengan tangan kosng je kan
? ) bukan selalu pon nk turun KL.... tapi the best part tu mestilah bila dapat pegang & dukung baby Razin...dan sempat bersembng (gosip) dgn ibu Razin skali...ahha....takmo cerita banyak....lihat saja gambaq2 di sini....yg pastinya terlepas sudah rinduku pada UIA yg dah lama tak ku jejak sejak konvo tahun lepas (ogos 2008)....


me, pa and ma

Razin tido x bangun2...gosip2 dulu dgn mak die..


dgn geng2 KICT yg grad tahun ni...Lin..pinjam robe jap nk melaram balik..hehe
wassalam...


p/s: gumbira bagi semua yg menikah dan berkenduri kahwen di bulan Oktober ini...walaupun kadang2 aku jadi tak keruan tiba2, serabut tak tentu pasal, tp ketahuilah, ALLAH sebaik2 perancang....akur saja pada ketentuanNYA..pastinya itu lebih BAIK utk kita... sekian.


wajah pasrah dalam redha...iyeke ni ??ape2 jelah....

6.10.09

Bercinta Sampai Ke Syurga??

assalamualaikum...

kali ni kita nk cerita tentang sebua buku...baru je habis baca buku ni kul 12 malam semalam...so hari ni ingat nk kongsi sikit2 pandangan tentang buku ni...



mungkin tak semua yg tau saya dah pernah baca buku siri pertama Aku Terima Nikahnya dulu...tapi tak mengapa...boleh review kat sini.. apapun siri kedua buku ini tidak kurang juga menariknya...pelbagai isu dibincangkan dgn pelbagai corak jalan cerita, baik dari pengalaman sendiri dan pengalaman orang lain, mahupun pendapat2 yang bernas, yg boleh digunapakai dalam kehidupan seharian....mcam2 cerita ada....dan orang kata, bila kita baca sebuah buku, kita sedang menyelami isi minda penulis buku tersebut...memang pun begitu...


rentetan daripada Aku Terima Nikahnya 1 (ATN 1), buku siri kedua lebih menekankan kisah2 selepas mendirikan rumah tangga...ia membawa kita ke alam rumahtangga yang penuh dengan tanggungjawab serta amanah, disulami perasaan cinta antara dua insan....rupanya nak bercinta sampai ke syurga ni memang payah, kecuali cinta berlandaskan syariatullah...nak mengekalkannya juga payah...penuh onak ranjau kerana manusia sering berubah, jgan dimimpi pasangan akan kekal seperti semasa bercinta, semuanya enak2 belaka, tapi bersedialah berjuang mengekalkan kemanisan bercinta diselang seli dengan ujian dan dugaan dari ALLAH , kerana......

"cinta tanpa tanggungjawab itu adalah bencana, tanggungjawab tanpa cinta adalah beban dan derita...."


dan sebenarnya banyak lagi nak ulas...tapi cukup sekadar ku memberikan beberapa sub topik yg menarik utk kalian renungi...mungkin juga sekadar menarik perhatian kalian yg belum lagi membaca buku ini...antara kandungan yg attraactive nya adalah..

-->Sebelum dibius cinta??
--> Sang Kancil bukan Mukmin Professional
-->Permulaan yang baik bukan satu jaminan
-->Bahagiakan dirimu dengan satu isteri!!

dan tentunya yg paling akhir,
--> Bercinta Sampai ke Syurga..



Lepas ni nak baca Travelog Tarbiyah Saifulislam pula...Rindu Bau Pohon Tin (dah tak sabar ni, tapi tunggu besok je la...mata dah semakin menunduk ni,.. :)




Sekian.


p/s: Selamat Bernikah kepada yang akan menikah bulan Oktober ni...moga ALLAH memberkati pernikahan kamu dengan mawaddah wa rahmah, kekal bahagia hingga akhir hayatmu....haruslah sentiasa ingat, permulaan yg baik bukan satu jaminan, ia hanya permulaan...sekian, no heart or hurt feeling....syukur pada ALLAH jua atas segala kurniaanya pada kita..... :|

27.9.09

kartika? sudah selesaikah?

assalamualaikum friends...

dah lama x menulis do blog sendiri, walaupun kekadang terasa banyak masa nak menulis, tapi entah kenapa idea2 tu hanya dibekukan saja dalam minda....kenapa agaknya ya??

semua maklum...esok dah isnin...(dah isnin pon...jam menunjukkan tepat jam 12 malam nie..) , semua dah mula bekerja...setelah lama menikmati cuti2 raya bersama sanak saudara...pasti ada yg liat...tak kurang juga yg bersemangat....ataupun di tengah2, antara dua....hehehee...biasalah tu, dah lama bercuti panjang.....saya pon ada jugak perasaan tu....tapi tak rasa liat sangat...sebab hari rabu hari tu dah pun p ofis sekejap....atas urusan kerja yg tak disangka2.....

oklah...utk bg motivasi kt kite semua yg nak mula kerja besok bolehla amalkan doa ini bila nk start kerja esok nye yer....moga2 kita kembali bekerja dengan ikhlas untuk mencari rezeki yg halalan toyyiban.....:)


jgn lupa amalkan...pesanan utk diri sendiri jugak...:)

sebagai tambahan, mengikut topik asal iaaitu tentang isu kartika, ikuti temuramah wartaawan Sinar dengan Dr Muhd. Asri Zainul Abidin (MAZA) yang dipetik dari drmaza.com,

Soalan : Apakah pandangan Dr tentang isu Kartika, mengapakah masyarakat Islam sendiri berbeza pendapat tentang isu ini, tidakkah jelas meminum arak merupakan dosa besar dalam Islam?

Jawapan
: Pertamanya kita hendaklah jelas bahawa tiada siapa pun di kalangan mereka yang benar-benar muslim boleh mempertikaikan tentang ‘haramnya’ meminum arak bagi seorang muslim. Ini perkara yang disepakati. Kita tidak boleh berbeza dalam hal ini. Namun apabila tiba kepada persoalan menghukum ‘peminum arak’, di sini mungkin akan ada sedikit pandangan dan perbincangan yang mungkin akan timbul perbezaan pendapat. Perbezaan itu mempunyai banyak faktor, antaranya faktor hukum itu sendiri di mana di kalangan sarjana Islam itu berbeza pendapat tentang statusnya. Kedua faktor persekitaran atau realiti semasa yang kita hadapi sekarang.

Soalan: Apakah yang Dr maksudkan dengan sarjana Islam berbeza pendapat tentang perlaksanaan hukum ke atas peminum arak?

Jawapan: Mereka berbeza pendapat, apakah hukuman sebat yang pernah disebutkan dalam hadis-hadis Nabi s.a.w dan juga sejarah pelaksanaannya di zaman al-Khulafa al-Rasyidin dimasukkan dalam kategori hudud atau sekadar ta’zir (discretionary punishment). Walaupun ramai yang berpendapat kesalahan minum arak di bawah hudud, mereka berbeza pendapat pula tentang jumlah sebatan. Ini kerana al-Quran tidak menyebut hukumannya, cuma hadis ada menunjukkan dipukul empat puluh kali.

Namun pada zaman Khalifah Umar al-Khattab r.a. beliau berbincang kadar hukuman tersebut, lalu beliau menerima pandangan ‘Abd Rahman bin al-‘Auf untuk melaksanakannya sebanyak lapan puluh kali. Ini seperti yang disebut dalam riwayat al-Imam Muslim. Tindakan Khalifah ‘Umar ini menyebabkan sarjana berbincang apakah hukuman untuk peminum arak ini hudud atau takzir (discretionary punishment).

Ini kerana jika ia hudud, sepatutnya, tidak ditambah. Apatahlagi, Nabi s.a.w semasa melaksanakan hukuman ini tidak pula menjelaskan apakah ia hukuman yang ditetapkan oleh Allah (hudud) atau ia hanya ketetapan pemerintah berdasarkan kepada keperluan maka itu dinamakan takzir. Lebih daripada itu, dalam hadis menunjukkan pesalah minum arak ada yang dipukul dengan tangan, kain, dan selipar sahaja. Tiada ketegasan yang jelas dalam kaedah pukulan.

Jika ia dianggap bukan hudud, sebaliknya sekadar takzir, maka kadar hukuman takzir boleh diputuskan oleh pemerintah. Jika diputuskan enam rotan pun, itu ijtihad atau pandangan pemerintah atau hakim yang boleh dinilai di segi prinsip umum takzir.

Maka pandangan beberapa tokoh agama bahawa Kartika patut disebatkan empat puluh atau lapan puluh rotan, jika tidak hukuman tersebut tiada maknanya, pada saya itu pandangan mereka agak terhad tentang persoalan ini.

Soalan: Adakah hukuman sebat kepada peminum arak itu memberikan kesan pengajaran yang baik kepada masyarakat?

Jawapan: Ini bergantung kepada bagaimana ia dilaksanakan. Jika menurut kaedah yang betul, maka kesannya pasti positif. Jika tidak, sebaliknya akan berlaku. Ramai orang apabila sebut hukuman sebat bagi kesalahan arak atau zina dalam Islam, ia bayangkan hukuman sebat yang biasa dilaksanakan dalam penjara-penjara kita.

Sama sekali tidak benar! Sebat atau rotan bagi hukuman ini bagaikan hukuman rotan di zaman persekolahan dahulu sahaja. Atau mungkin boleh saya katakan bagaikan bapa yang merotan anaknya dengan penuh kasih-sayang, sekadar untuk mengajar bukan untuk mencederakan. Jangan terpengaruh dengan filem ‘Semerah Padi’. Itu tidak betul.

Dalam hadis riwayat al-Imam al-Bukhari daripada Abu Hurairah, beliau berkata: “Dibawa kepada Nabi s.a.w seorang yang mabuk (minum arak), maka baginda memerintahkan agar dipukul, maka dalam kalangan kami ada yang memukulnya dengan tangan, ada yang memukul dengan selipar dan ada pula yang memukulnya dengan kainnya. Apabila selesai, seseorang berkata: “Allah telah menghinanya”. Maka Rasulullah s.a.w pun bersabda: “Jangan kamu menjadi pembantu syaitan (merosakkan) saudara kamu”.

Maksudnya, mencercanya menyebabkan syaitan mudah untuk merosakkannya lagi. Dalam hadis ini menunjukkan hukuman itu berjalan hanya sekadar dengan kain atau tangan atau selipar, tujuannya bukan untuk menyeksa, tapi mengingatkan.

Janganlah pula berlebihan, hukumannya hanya pukulan tersebut maka tidak perlu diikuti dengan cercaan. Maka sesiapa yang merasakan dirinya pejuang Islam, janganlah menokok tambah dengan makian kerana itu tidak serasi dengan tabiat perlaksanaan yang ditunjukkan oleh Nabi s.a.w.

Soalan: Jadi, apakah Dr setuju atau tidak hukuman Islam seperti hudud dilaksanakan dalam negara kita?

Jawapan: Hudud adalah hukum yang ada dalam dalam al-Quran dan al-Sunnah, tiada siapa berhak mempertikaikannya. Namun sebelum dilaksanakan, ada banyak persoalan yang perlu ditangani. Bukan soal setuju atau tidak, soalannya sejauh manakah jika hukuman ini dilaksanakan ia mencapai maksud dan tujuan hukuman tersebut.

Tujuan hukuman untuk melaksanakan keadilan dan memberikan pengajaran sesuai dengan ajaran Islam. Hukuman mestilah memberikan natijah yang baik kepada Islam dan mampu menaikkan imej Islam serta memberikan nilai yang positif kepada masyarakat termasuk diri yang dihukum. Jika ia memberikan kesan yang negatif, maka maksud hukuman itu akan tersasar.

Saya pernah sebutkan dalam satu artikel saya bahawa ramai yang bercakap tentang hudud, namun ramai juga, sama ada yang bersetuju atau membantah tidak mempunyai pengetahuan yang jelas dalam banyak perkara mengenainya. Ramai yang blind imitation dalam memperkatakan hukuman jenayah dalam Islam ini. Sama ada hanya terikut-ikut dengan media, atau terikut-ikut teks kitab-kitab lama. Ramai yang tidak menyemak tentang maksud, kaedah, keadaan, suasana dan keluasannya.

Seseorang muslim yang faham tidak mungkin menentang hudud, tetapi mungkin bertanya adakah suasana yang menyebabkan perlaksanaan hudud yang adil dan berkesan wujud pada sesuatu tempat dan masa untuk menjadikan ia mencapai tujuannya? Apabila syarat dan suasana itu wujud, maka hudud dilaksanakan. Ketika itu akan dapat dilihat keadilan, keindahan dan kesan hukuman tersebut yang bertujuan untuk kebaikan manusia.

Dalam hadis sahih, Nabi s.a.w bersabda: “Jangan dipotong tangan (pencuri) ketika dalam peperangan” (Riwayat al-Tirmizi dan al-Darimi). Al-Imam Tirmizi ketika meriwayat hadis ini menyebut: “Sebahagian ilmuwan berpegang dengan nas ini, antara mereka al-Auza’i, mereka berpendapat tidak dilaksanakan hudud ketika peperangan, berhadapan dengan musuh kerana dibimbangi individu yang dihukum itu akan pergi menyertai musuh…”.

Saya melihat, jika kebimbangan musuh mengambil kesempatan atau orang Islam meninggalkan Islam itu adalah sebab yang dilihat oleh sebahagian sarjana mengapa Nabi s.a.w melarang hukuman tersebut dilaksanakan, maka pada zaman yang fitnah terhadap Islam di pelbagai penjuru dan kerapohan iman umat Islam begitu nyata, penelitian tentang perlaksanaan hudud itu mestilah lebih berhati-hati. Perlaksanaan hudud mestilah membawa natijah yang positif, bukan negatif kepada Islam.

Maka perjuangan mengujudkan suasana yang conducive itu mendahului usaha perlaksanaan hudud. Setelah wujudnya masyarakat adil; pemerintah dan rakyat, suasana iman dan Islam, kehidupan yang aman dan bahagia, tiba-tiba ada yang mencetuskan jenayah yang mencemarkan itu semua, ketika itu apabila dilaksanakan hudud tertonjollah kesan dan keindahannya.

Di samping, saya selalu sebut, hukuman yang hendak disandarkan kepada Islam itu, bukan sahaja mesti adil, tetapi juga kelihatan adil.

Soalan: Apa maksud Dr mesti kelihatan adil? Apakah dalam kes Kartika kelihatan adil atau tidak?

Jawapan: Semasa isu Kartika ini tercetus, saya masih berada di UK. Banyak email dari Malaysia saya terima menyatakan rasa tidak puas hati kepada pihak berkuasa agama. Bukan tidak puas hati dengan hukuman itu, tetapi dengan keadaan yang berlaku.

Ada yang menyatakan kepada saya, mengapakah peminum arak sahaja dihukum, sedangkan taukeh-taukeh arak yang beragama Islam dibiarkan? Sedangkan mereka ini ada memakai gelaran yang hebat-hebat dan ‘disembah hormat’ oleh rakyat.

Ada pula berkata: “Mengapa kes model itu begitu cepat diproses, sedangkan dia yang menderita kes rumah tangga saya sudah bertahun lamanya, mahkamah syariah belum putus apa-apa?”. Berbagai lagi sungutan yang lain.

Ya, sebahagian rungutan itu benar. Bagaimana mungkin kes-kes penginiayaan terhadap wanita; kes talak, kezaliman rumahtangga dan berbagai lagi yang bertangguh-tangguh di mahkamah kita lama gagal diproses, tiba-tiba untuk menghukum seorang wanita kelihatannya begitu pantas. Sedang kita tahu di sana ada berbagai pihak luar cuba mengambil kesempatan seperti CNN untuk menyatakan adanya diskriminasi terhadap wanita dalam masyarakat Islam. Ini member ruang kepada mereka.

Ya, kita tahu, itu semua bukan justifikasi untuk peminum arak dibiarkan, tetapi hukuman apabila tidak kelihatan adil atau serakam, manusia akan membuat berbagai alasan dan akhirnya tujuan dan keindahan hukum itu hilang.

Para ulama dan pejuang Islam mempunyai tugasan yang berat untuk memboleh Islam dalam bentuk dakwah dan pendidikan itu menjelma dalam bentuk hukuman dan perlaksanaan yang adil dan saksama.

Maka tidak munasabah dipotong tangan pencuri dalam masyarakat yang lapar dan terdesak. Tidak munasabah dihukum hudud orang berzina dalam masyarakat yang unsur zina bertebaran, perkahwinan disusah-susahkan, kes perceraian ditangguh-tangguhkan dan berbagai keadaan yang mendorong kepada zina. Munasabahkah dilaksanakan hukuman murtad dalam dunia yang penuh keliru dan kegagalan golongan agama dan pemerintah merongkaikan kekeliruan secara berkesan. Apatahlagi hukuman murtad itu sendiri mempunyai berbagai penafsiran.

Saya setuju, bahkan menyokong segala hasrat untuk menguatkuasakan undang-undang syariah, tetapi hendaklah secara menyeluruh dan memberikan impak yang positif kepada Islam. Suasana semasa dan mentaliti masyarakat hari ini hendaklah diambil kira. Isu Kartika baik sebagai satu usaha. Apatahlagi Kartika sendiri bersetuju dan rela. Namun, suasana semasa kurang berpihak kepada Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan. Bukan kesalahan pihak mahkamah, tetapi nilai agama dan pemikiran masyarakat yang bermasalah.

Soalan: Apakah patut cadangan sesetengah pihak agar Kartika memohon diringankan hukuman?

Jawapan: Ya, jika ada baginya keuzuran dalam hal tersebut. Hudud sekalipun, jika ada ruang, seseorang boleh memohon keuzuran untuk dirinya, dia oleh pohon. Inikan pulak takzir. Bukan semestinya seseorang yang berdosa itu dihukum baru dia diampunkan Allah. Tidak demikian, yang penting seseorang itu insaf. Kartika telah menunjukkan keinsafan ini.

Dalam hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, Maiz bin Malik yang datang memaklumkan kepada Nabi s.a.w bahawa dia berzina, Nabi s.a.w berulang menolak pengakuan itu dan cuba memberikan berbagai alasan untuknya agar kesnya tidak disabitkan. Dalam ertikata lain, taubat diterima Allah sekalipun tidak melalui proses hukuman.

Pelaksanaan hukum tanggungjawab penguasa, namun bukan semestinya seseorang yang berdosa wajib mengistiharkan kesalahannya di hadapan penguasa agar dihukum. Pun begitu jika seseorang memilih hukuman agar menjadi kifarah dosa untuknya, itu juga haknya. Sebab itu Nabi s.a.w meneruskan hukuman bagi mereka yang terus meminta agar dia dihukum. Itu hak mereka. Kes Kartika, kesalahan telah disabitkan. Jika dia merasakan tiada ruang untuknya diberi pengecualian dan sebagai pengajaran untuk orang lain, itu hak dia. Mungkin juga baik bagi mengingatkan orang lain.

Cumanya, seperti yang saya sebutkan dulu, asalnya Islam tidak suka mencari keburukan peribadi orang untuk dihukum. Bukan itu tujuan mahkamah dalam Islam. Bukan untuk mengintip keburukan peribadi orang, kecuali jika dia sendiri melakukan maksiat itu di khalayak ramai, maka ketika itu dihukum.

Nabi s.a.w menyebut: “Setiap umatku diberikan keampunan kecuali orang-orang yang menampakkan (dosanya)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). Dalam satu riwayat daripada Zaid bin Wahb, katanya: Dibawa seorang lelaki kepada ‘Abd Allah bin Mas’ud, lalu diberitahu kepadanya: Lelaki ini menitis arak dari janggutnya. Kata ‘Abd Allah bin Mas’ud: “Kita dilarang untuk mengintip, namun apabila jelas kepada kita maka kita bertindak”.( Riwayat Abu Daud. Sanadnya sahih).

Kesalahan atau dosa yang bersifat peribadi dalam Islam ini hendaklah ditutup sedaya mungkin, melainkan jika individu itu sendiri yang melakukannya secara terbuka.

Soalan: Apakah nasihat Dr dalam isu ini?

Jawapan: Saya menasihati diri saya dan orang ramai, yang pro atau kontra dengan isu ini, fahamilah maksud dan hikmah prinsip hukum dalam Islam ini dengan cara yang betul. Menyokong atau menentang secara membuta tuli hanya merugikan dunia ilmu dan akan mencemarkan hakikat bagi sesuatu perkara.


selamat kembali bekerja untuk semua....salam syawal..belum terlambat lagi untuk jemput saya ke rumah terbuka...heheh...:)


wassalam...


18.9.09

Puasa dan Raya...


Assalamualaikum...

tinggal beberapa hari saja lagi kita nak tinggalkan Ramadhan...sudahkan anda mengejar Lailatul Qadar? atau sudahkah malam itu berlalu....apa pendapat anda? saya harap Lailatul Qadar belum berlalu....masih tak puas lagi mencuba untuk mendapatkan malam itu....jika ia sudah berlalu pon...insyaALLAH ganjaran yang besar menanti kita yg kuat berazam untuk bangun malam untuk bersujud kepadaNYA...insyaALLAH.....ganjaran ALLAH, walaupun hambaNYA tidak meminta, akan tetap jua diberikan kepada hamba2 NYA....begitulah sifat ALLAH yg Rahman (Maha Penyayang) yang kasihkan hambaNYA...tapi sayang jarang kita renung sifat ALLAH itu, apalagi mensyukuri nikmat tersebut...

nak cite tentang program 3R haritu sebenarnya...alhamdulillah penyertaan bertambah dari tahun lepas....hampir 120 peserta join 3R kali ni....walaupun dalam keadaaan cuaca hujan lebat pagi tu, program berjalan lancar , yang bestnya ada gak yang mai dari seberang , semata-mata nak ber3R...oh...kepada yg x tau, 3R stands for Remaja Rai Ramadhan...annual program during Ramadhan, anjuran KRJ.....tahun ni program diadakan kat masjid As-Soghir, Taman Pekaka , first time buat kat masjid ni, alhamdulillah kami dapat kerjasama yg begitu baik dari pihak masjid dan kawasan sekitarnya...

majlis bejalan ikut tentatif dengan pelbagai slot menarik termasuk ceramah dari Dr Danial yg sporting dengan budak2 , dan jugak slot ABJZ yg dikendalikan oleh Hafiz Bai yg datang dari KL...walaupun peserta semua datang dari pelbagai background, tak kurang juga ada juga yg sukar dikawal, kami harap semua slot2 dalam 3R ni memberi impak dan kesan dalam hati2 mereka... walaupun sukar...tapi insyaALLAH jika mereka dapat istiqamah dengan program2 KRJ (KELAB REMAJA JIM) mana tau satu hari nanti mereka akan jadi berguna pada agama dan negara....insyaALLAH...amin...itu la harapan kami sejajar dengan misi KRJ iaitu melahirkan remaja yg soleh lagi musleh...

ok lah dah tak nak berceloteh panjang...sebenarnya dah beberapa hari saya tannguh nk siapkan posting ni tapi tak siap2 jugak....sampai dah nak raya pon nie....tapi masih lagi dalam takuk Ramadhan...maka teruskan beramal....perbaiki amalan walaupun selepas Ramadhan.....dan SELAMAT BERHARI RAYA AIDILFITRI dengan penuh kesyukuran, tanda kita telah mendapat kemenangan......insyaALLAH....


Salam Aidilfitri untuk semua Muslimin dan Muslimat...

sedikit pantun ;)



hari raya buat ketupat..
rendang ada serunding pon ada..
jangan makan banyak2 sangat,
lebih elok kalu kita bersederhana.... (nasihat pada diri sendiri....hehehe)

Selamat Hari Raya untuk semua....
sedikit panduan berhari raya utk anda...



>>>Mari sama-sama kita koreksi diri sejauh mana kita telah hidupkan sunnah Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w dalam hayat setakat ini...hmm...

Amalan Sunnah Di Hari Raya


Di dalam Islam hanya ada dua perayaan yang disyariatkan; 'Eidul Fitri dan 'Eidul Adha. Anas bin Malik r.a berkata, “Tatkala Nabi s.a.w datang ke Madinah, penduduk Madinah memiliki dua hari untuk bergembira sebagaimana di waktu jahiliyyah, lalu beliau bersabda, "Aku datang kepada kalian, dan kalian memiliki dua hari raya untuk bergembira sebagaimana di waktu jahiliyyah. Dan sesungguhnya Allah telah mengganti keduanya dengan yang lebih baik; 'Eidul Adha dan 'Eidul Fitri’.” (Hadith Sohih: Riwayat Ahmad, Abu Dawud dan Nasa’i)

Berikut ini beberapa amalan-amalan sunnah yang dilakukan oleh Rasulullah pada hari raya:-

1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat hari raya.

Sebagaimana salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w, iatu ‘Ali bin Abi Thalib, ketika ditanya tentang bilakah mandi yang disunnahkan oleh Rasulullah s.a.w. Beliau menjawab: “(Mandi yang disunnahkan) pada hari Jumaat, hari ‘Arafah, hari raya 'Eidul Fitri, dan 'Eidul Adha.” (Lihat Al Wajiz, hal 47).

Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di hari raya; mandi sunat sebelum keluar solat hari raya".

2) Memakai pakaian terbaik yang ada.

Imam Ibnul Qayyim berkata dalam Zaadul Ma’ad, “Nabi memakai pakaian terbaiknya untuk solat hari raya. Beliau mempunyai pakaian khusus untuk solat 'eid (hari raya) dan solat Jumaat…”

Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan. Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan murah (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang diharamkan di dalam Islam). Perlu diperhatikan, bahawa pakaian yang terbaik dan bagus bukan bererti pakaian yang baru! Perkara ini perlu disampaikan kerana ada anggapan yang salah yang menyusahkan sebahagian masyarakat yang berekonomi rendah.

3) Menjamah makanan sebelum/selepas keluar.

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya 'Eidul fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..."

Dari Buraidah berkata: “Nabi tidak keluar pada 'Eidul Fitri sehingga makan terlebih dahulu. Adapun pada 'Eidul Adha, maka beliau tidak makan sehingga pulang dan makan dari daging korban sembelihannya.” (Hasan, Riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah, Ad-Darimi dan Ahmad)

4) Berjalan Kaki Menuju Tempat Solat Lapang

Dari ‘Ali berkata: “Termasuk sunnah ialah engkau keluar solat hari raya dengan berjalan kaki.” (Hasan. Riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan dihasankan Syaikh Al Albani dalam Shahih Tirmidzi)

5) Menempuh Jalan Yang Berbeza ketika pergi dan balik solat.

Dari Jabir bin Abdillah berkata: “Rasulullah s.a.w apabila (pergi dan pulang) pada hari raya mengambil jalan yang berbeza.” (HR. Bukhari 986)

6) Memperbanyakkan Takbir Sejak Keluar Rumah Sehingga Solat

“Nabi s.a.w apabila pada hari raya 'Eidul Fitri, beliau bertakbir sehingga sampai tempat lapang (tempat didirikan solat hari raya) dan melaksanakan solat. Apabila selesai solat, beliau memutuskan takbirnya.” (HR. Ibnu Abi Syaibah dalam Al Mushannaf, lihat Ash Shahihah)

Dalam hadis ini terdapat dalil tentang disyari’atkan takbir secara kuat ketika berjalan menuju lapangan sebagaimana dikerjakan oleh kaum muslimin, sekalipun majoriti mereka sudah mulai meremehkan sunnah ini.

Seharusnya umat Islam jangan terlalu disibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya 'Eidul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.

7) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain

Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah "Taqabbalallahu minna wa minkum" ertinya :" Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu".

Disebut dalam sebuah riwayat :

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda "taqabbalallahu minna wa minka", baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka"
( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )

8) Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim



'EID MUBAARAK!
Taqabbalallahu minna wa minkum...ameen


9.9.09

09 . 09. 09


salam ...

its 09 . 09 .09 today!!!
but whats so special bout this date?
some say its the beatiful date to get married... hahahaha...

or it might be somebody's birthday today??
well...if that so...Heppy Birthday to those Birthday buddies, may ALLAH bless u and me...

actually , nothing to say...just to remind u 3R program this weekend....anyone wanna join?
please dun hesitate to contact me to register...if u wish to do so....we are still welcoming our teenagers to this program..especially those UPSR's students that will be finishing thier exams tomorrow... (including my brother, Faiz....--good luck my dear--:) so hurry up guys and parents!! a lot of lesson to be learned n its gonna be fun too.... :) hayya hayya...



jum rempit ke masjid As-Soghir sabtu nie...hehehe


p/s: this blog is still under construction....please bear with it...heheh....sebuk Ramadhan...tak sempat nk tukar semua....

heppy Ramadhan to all....
heppy searching for Lailatul Qadar...
^__^

25.8.09

Anniversary...

assalamualaikum friends...

sepertimana yang telah dijanjikan....entry kali ni saya nak cerita tentang anniversary ....the first annyversary....excited sebenarnya nak cerita walaupun hari ni dah terlepas hari annyversary tuh....hari ni 25 Ogos 09, dah telebih sehari..tapi still nak cerita jugak....

entry ni khas untuk kawan-kawan yang sama2 grad dan konvo pada 24 Ogos 08 ..tahun lepas, khasnya untuk saya, Ida, Hajar dan Ros....bukan apa saja nk refresh memory....


masing-masing mengusung bunga ke sana kemari...:)


hehe...tu la sebenarnya annyversary kami.....tanggal 24 Ogos 09 kami telah berjaya menyarung robe baru UIA dengan topi empat segi tu.....dengan bangganya kamila orang pertama yang pakai sut baru konvo tuh....setelah berapa tahun robe2 tu tak bertukar....haha...tapi tu x la penting sangat....apa yg penting kami bersyukur sebab dah berjaya lalui segala cabaran selama 4 tahun berjuang menuntut ilmu dan menimba pengalaman di bumi UIA....U yang tersayang...(oh i really miss my UIA....)dan setelah berjaya menempuh segalanya , kami sama2 grad dan dapat konvo sekali.....saat2 manis masa konvo ni tak dapat kami lupakan...siap bawak hadiah untuk ditukar2 antara satu sama lain masa konvo...maklumlah sebagai tanda kenangan....lepas ni kami takkan jumpa lagi...
i just luv this pic sbb ada menara kt blakg tu..

tapi sejurus lepas konvo...bila masing2 dah balik dengan family masing...kami telah buat hitam putih, hitam putih melalui SMS jer...(ingat lagi time tu aku lam Putra LRT..) untuk menghadirkan diri semula pada reunion pada setiap 5 tahun, pada tarikh yg sama iaitu 24 Ogos 09..... menarik bukan??? tpi mmg benar...kami dah sama2 persetujui perjanjian ini pada hari tersebut....dan insyaALLAH...sedaya upaya kami akan realisasikannya.....tanda ukhwah kekal berpanjangan ....:) ...emm..time tu pasti segalanya dah berubah kan??


cik ros senyum kelat sbb kami dah nk balik png time tu...

gamba kt atas ni pulak gamba seminggu sebelum hari konvokesyen kami di UIA...the most important thing....16 Ogos 09 adalah hari bersejarah jugak buat cik Roz dan Idzwan Ahmad....tengok gambo pon sume dah tau kan? its their wedding day!!!...and this is theier fisrt annyversary....shok je mengenangkan mereka ni bernikah seminggu sebelum konvo.....seminggu sebelum konvo tu jugak la aku, hajar dan ida ada kt KL...sebab amek robe dan menghadiri kenduri kahwen Ros....tapi majlis akad nikah terlepas...sebab datang lambat....(sorry cik Ros).....ape pon tahniah la kt korang berdua dengan rahmat dan nikmat rumahtannga yg bahagia yang dikecapi.....dah anak baby pon diorang ni...bb Razin namanya...baru berusia tak sampai sebulan....syukur ahamdulillah.....elok lepas setahuun kahwin cik ros dan idzwan dikurniakan cahaya mata pertama mereka....Muhammad Razin bin Mohd Idzwan....

bestnyer tengok die tido...zzzzZZ..


teringin sangat kek tuh tp x sempat makan.. :(

yer.. sememangnye kek tu nampak sedap dan semestinya sedap....tapi kami x dapat makan sbb ni kami dah nak balik ke penang semula lepas amek robe kat UIA dan kenduri Ros ni ...tak dan pon nk tapau...tp redha jer la....nnti masa reunion boleh kot buat lagi kek yg sama camni then makan ramai2..hehhehe....

ok la setakah ni saja celotehku untuk anniversary nie....dah ngantok...esok nak sahor...jgn lupa kepada sesape yg ada anak2 atau adik2 remaja....jom sertai program terbaru KRJ iaitu 3R.... rujuk entry kat bawah ni yer....sekian terima kasih....

slamat berpuasa semua.... moga RAMADHAN kali ini memberi peluang kepada kita untuk memperbaiki diri ...selamat beramal ibadah...moga diterima ALLAH...tiada yg lain melainkan redhaNYA yg kita harapkan......ambillah peluang di bulan ini untuk beribadah sebaik mungkin dengan pahala berganda yg di'offer'kan kepada kita......insyaALLAH......


wassalam...


sempena Ramadhan ni nk kongsi satu artikel menarik ni dengan semua...jemputla baca yer kat sini...

21.8.09

3R ...



Assalamualaikum semua....
dijemput mengimarahkan program 3R...bukan Respek, Respon dan Rileks..
tapi Remaja Rai Ramadhan.....
khas buat remaja tonggak negara berumur 12-19 tahun....

jgn tunggu lagi...silalah daftar sekarang...

hubungi 019-4169231 atau 019-4756474 atau 013-4383131 untuk mendaftar....



ambilla peluang ini untuk meningkaatkan amalan di 10 malam terakhir....

JoM ...JoM ...JoM.....JoM ber3R di bulan Ramadhan yg mulia inie...





jangan ketinggalan....

penampilan istimewa>>>> Dr. Danial Zainal Abidin (www.mindasuper.com) ...lets become a superb Muslims .. .


18.8.09

ceramah H1N1...


me before screening...
salam to all...
just wanna share something about H1N1....yg telah meragut 62 nyawa di Malaysia, till this moment......

mungkin ramai yg tak tahu.....so i jusst let u hear bout that urself... jus go here.. to watch the video or here to listen to the audio....

ngantok sudah...gambo di atas bukanla sekadar diambil internet...tapi dari phone sndiri yg tak berapa canggih...tu gambo tu camtu tu..tak clean n clear...

my anty n my mom
-wassalam-

9.8.09

PTD n SDMM

Assalamualaikum... semua...

dalam kehangatan pelbagai isu2 politik yg melanda negara, isu kesihatan dan pandemik H1N1, isu Mat Top dan lain2 lagi la....ada satu artikel yg menarik perhatianku yg aku baca kat Mingguan Malaysia hari tu...tak mo komen panjang....baca jer kat sini....... aku cuma kagum dengan kehebatan Dr ni mempertahankan agama ISLAM...tanpa mengira bangsa... sesungguhnya Islam itulah yang tertinggi, tiada yang lebih tinggi daripadanya...Subhanallah....

********** ***************** ******************* ********************* ************ ***Bro Kamaruzzaman semangat berceramah

dua minggu yg lepas,1 &2 ogos telah pon selesai program Seminar Dakwah Masyarakat Majmuk..alhamdulillah program berjalan lancar...banyak ilmu baruuu yg dapat ku pelajari dan perbaharui...serta banyak pengalaman2 dari saudara2 kita yg dulunya bukan islam tetapi sudah kembali kepada agama kebenaran dikongsi bersama...buat pedoman kita yg islam mahupon yg belum islam....kami AJK program bersyukur kerana mencapai objektif program...dengan kedatangan student2 yg belum muslim yg sudi bertanya lanjut serta berdialog dengan penceramah...alhamdulillah segala persoalan mereka terjawab masa program...moga2 ALLAH bukakan pintu hati mereka untuk terima islam.....dalam satu slot ada juga bro Kamaruzzaman dari Hidayah Center menerangkan procedure bila seseorang nak memeluk ISlam...sayang aku x sempat nk copy slide beliau...hanya simpan dalam RAM kepala saja apa yg sempat aku dengar.....apa pon boleh tngok gamba2 program kt sini....


semingu kemudian , 8 Ogos 09 aku attend test PTD, pegawai tadbir diplomatik kt dewan sri pinang....dalam ujan lebat aku redah juga dari rumah (byan baru - padang kota)...sampai2 nk dekat kul 9 dah...aku pon terus bergegas masuk dewan.....bila nk cari seat ikut no giliran...jalan punya jalan x jumpa lak pulak meja yg ada no giliran aku...rupanya dalam kekalutan aku mencarai seat aku..ada sorang mamat prihatin ni bg tau..."free sitting" aku pon "ha?free sitting?"
terus x buang masa....duduk je kt depan meja kosoong depan mamat tu.....pastu bila dah stat exam....mmg aku tgk banayk meja kosong...ramai yg datang......memang org SPA tu cakap sepatutnya 300++ candidates tuk exam PTD kt dewan tu...tapi aleh2 tinggal half jer....sbb tu dewan nmpak lengang jer....but its ok....kalu tidak macam2 karenah candidates ni depa nk kena layan......dalam 150++ yg ada ni pon dah cukup banyak karenahnyae......haha..

alkisahnya ada 5 section xm PTD ni....semua section kena jawab!! wajib!!...dan sememangnye la aku jawab semua soalan...cuma time soalan math...x cukup masa nk jawab...tapi jawab jugak sampai habes..hehe (paham-paham la yer..) ...dan time soalan esei pulak smpai terlebih jawab...soalan minta jawab 200-300 patah kata...aku terlebih tulis sampai entah berapa ratus...rasa best pulak tulis esei sbb dah lama tak tulis esei panjang2 camtu....

waktu lunch..aku makan kt tepi laut...kt padang kota tu....bestnye makan tepi laut pasang...air tinggi sangat...takut jugak tengok ayaq laut tinggi macam tu....cuaca pulak macam nak ujan balik....kebetulan jumpa kawan lama...kawan tadika yg masih lagi mengenali / cam muka aku....
maka kami pon p makan sama2 kt tepi laut tu....aku teringin nk duduk tepi paling dekat dengan laut tu...sbb nk menikmati angin laut skali skala...(sebelum kmi smbg masuk dewan nak jawb solan esei lepas tu...) tapi memandangkan kawan aku x berani nk duduk dekat...maka kami duk kt meja tengah sikit...agak jauh dari pemandangan laut....

kt sini la tmpat kami makan..

sambil makan kami smbang panjg...recall balik semua kaawan2 masa tadika...adeh...baper kerat jer yg aku ingat...tapi kawan aku yg sorang ni still kontek dgn ramai lg kawan2 tadika kami...(tadika Islam USM)...kagum btul aku dgn dia...hehe...rupanya selama ni kami dekat aja...kawan aku (fatimah) duk wat master gak kt USM...aku pon keje kt tmpt yg sama...tp x pnh jmpa...last2 jumpa masa xm PTD jugak... rupanya fatimah ni slalu ikut kelas bro Kamaruddin dari Hidayah Center kt Pusat Islam....baru aku tau klas perbandingan agama yg bro kamarudin conduct tu ada 3 stage, introductory, pertengahan and practical...n semua yg ikut klas ni akan dapat sijil...bertuah fatimah sbb dia n suaminya x miss ikut klas tu....aku?terign gak nk ikut..tp ada banayk sebab kenapa aku x dapat nk follow class cmparative religion tu....hmm....

then dia cerita pulak tentang pengalaman dia dengar ceramah Idris Taufek sabtu lepas...kt dewan masyarakat penyayang...prog ni pon aku x p mgu lepas...walaupun SDMM sengaja dihabskan lebih awal utk bg laluan kepada peserta pergi dengar ceramah Idris Taufek (saudara baru jugak)...tapi aku x pegi...tp ALLAH bg peluang kt aku mendengar ceramah Idris Taufek ni melalui kawanku, fatimah, beruntung jmpa org mcm ni...rasa best pulak bertukar2 cerita tentang DMM ni dengan dia...aku cerita ttg DMM, fatimah cerita macam mana Idris Taufek terbuka hati memeluk Islam...memang dalam hati rasa rugi sangat x dapat attend talk beliau...tapi syukur pada ALLAH yg menemukan aku dengan kawan ku ini...at last dapt tau sikit2 isi ceramah tempohari.........

pendek kata masa 2 jam rehat tengahari tu terisi dengan perkara yg bermanfaat...lepas makan kami solat di surau Dewan Sri Pinang tu then trus masuk dewan utk jawab soalan esei pulak...lepas jawab dua esei..satu BM dan satu BI, sempat aku jmpa kejap fatimah..sembang2 n pstu balik.....ada juga 2 3 kawan yg aku kenal...nmpak dari jauh..kawan sepejabt aku pon ada...kawan yg penah p interview d USM dan kawan2 skolah dan UIA...semuanya ada di dewan yg sama dengan aku hari ni....hmm...keciknya dunia ni kan?

rasanya setakat tu dulu nak kongsi...ikutkan hati nk tulis banyak lagi tapi banyak la jugak kekangan2 yg mendatang tiap kali nk tulis...tapi hari ni nekad nk pos jugak satu entry...before next entry...iaitu entry yg best jugak tentang satu annyveersary.............annyversary? anniversaty apa tu yer? nak tau kena la tunggu yer...

till we meet again...take care dear friends =)

p/s: welcoming baby razin yg akan lahir x lama lagi..to cik roz, if u still can go online...jgn nervoous sangat, nanti susah razin nak keluar yer.........hehe...take gud care..hope everything goin smooth...may ALLAH bless us....muah... ^ __^



tahniah cik ros dan wan dengan kahadiran baby mereka (bakal...x de gamba real lagi...:) )

31.7.09

Award...


Assalamualaikum to all readers...

sudah kah anda mendaftar untuk DMM kali ni?
jika tak, masih belum terlambat lagi untuk mendaftar..hehe....
cepat2 siapa yg ada di Penang tu cepat2 la luangkan masa anda dan hadirkan diri untuk esok dan lusa ya...
sampaikan walau saatu ayaat...


sebenarnya nak cerita tentang award yg ku dapat ...dari Puan Sham...yg lebih suka ku panggil Seri.....tak ingat ni award yang ke berapa..mungkin yg kedua rasanya...anyway thanks for the award...tak banyak yg bleh ditulis sekarang...sebab banyak kerja sedang menanti.....walau pon dah lepas waktu kerja....ohh!!!....

moga ALLAH mudahkan segala urusan ku..permudahkan la ya ALLAH....baru tadi mendapat tugaasan baru....pertama kali diminta menjadi tunggak utama program...gerun rasanya aku...perlu nasihat2 dan panduan yang berpengalaman...sesiapa yg ada...silala kongsikan dengan saya.....insyaALLAH...dapat jugak menyumbang sesuatu di jalan ALLAH...and thank you in advance...


sekali lagi trima kasih kembali kepada Puan Seri atas award yg diberi...

wassalam..

p/s: alwayz appreciate our frenship...nver forget it...forgive me if i'v ever do that....

21.7.09

SDMM

SEMINAR DAKWAH MASYARAKAT MAJMUK
TEMA - DAKWAH PENCETUS KEJAYAAN UMMAH-




Lets Join...semua dijemput hadir.... :)

click the bannerr for larger image...:)

12.7.09

11 julai 09


assalamualaikum semua....

walaupun hari ni dah lepas 11 july...tapi cerita tuk kali ni adalah kisah pada hari 11 july tersebut...

alkisahnya tentang dua hari bahagia dua orang manusia...satu yang bernikah dan satu lagi hari tua...(hari tua pun bahagia ke?) mestilah kan....bersyukur ALLAH masih lagi memberi peluang untuk kita hidup dan memperbaiki diri...dan membuat persiapan secukupnya untuk menuju alam SANA tu...


walaupun hari ni aku sepatutnya aku menghadiri Program TOT (Training of Trainers) Anda Bijak Jauhi Zina (ABJZ) di Hotel Sri Malaysia kepala batas, tapi aku x dapat nk p....sorry lah semua warga KRJ (Kelab Remaja JIM)...kira excuse la ...lagi pun dulu saya dah pernah p ditrain TOT ABJZ nii di KL...maaf semua...anda semua kira wakil saya lah yer.....insyaALLAH moga ALLAH memberkati apa yg kita buat hari ni...bukan tak nak p tapi ada event yang memerlukan saya untuk berada di sana...demi sebuah ukhwah yang telah setahun lebih terbina.....


sebenarnya dari pagi aku dah p rumah pengantin..kawan ku yg telah pun bergelar puan hari ni....11 julY 09....tak sangka date yg pernah aku cadangkan kt dia dipilih...hari yg sama...dengan hari lahirkku....seronok berganda kerana seorang kawan meraikan hari bahagianya bernikah dengan pasangan yg dicintainya....Muhammaad Ameen Abdul Halim.. Mabruk (Tahniah) untuk kalian berdua!!! sebenarnya kebetulan je....date yg dipilih ni paling sesuai untuk mengadakan majlis akad nikah...tapi walimahnya akan berlangsung kemudian......walau camne pon....aku tumpang gembira dan bahagia....terfikir juga bila akan ku mengecap nikmat yg sama bilamana mawaddah, sakinah wa rahmah menyelubungi diri saat si suami menyebut "aku terima nikahnya" itu.... insyaALLAH suatu hari nanti...hanya ALLAH saja yg tau kan??


okla...selepas selesai majlis akad nikah di masjid USM..kami semua bergambar2 kenangan dengan pengantin lam masjid....then ada jamuan makan sikit di rumah pengantin...so kami pon bertolak la ke rumah pengantin...kat sana jumpa rakan2 USM, usrah kawan2 PJJ dan kawan2 yg pernah sama jadi faci masa program...bagus jugak...macam gathering.. alhamdulillah kenyang perut dengan macam2 hidangan makanan yg ada....dari nasi sampaila laksa buah2 tempatan dan desert...pengantin baru pon turut layan tetamu yg datang.....hmmm...sama cantik sama padan... :)


lepas makan2 kami lepak2 dengan pengantin dalam rumah...bergambo lagi...then sempat pengantin suh aku buat ucapan khas sempena ari jadiku...kiki...terharu lak...then ...betukar2 lak hadiah.....macam sistem barter lak..maklumlah hari bahagia kami dua...:) kelakarla pulak....anyway...thnks ye pengantin...sibuk2 pon ingat besday akak.......pasni mesti tiap2 tahun ingat kan?kan '? kan? hehehe....


ok la kita layan gamba...insyaALLAH lg 2 3 hari gamba ada...yg kat saya takde..batri abeh tak sempat nak bli baru, tggu gamba dari kawan2 jer......adoi...selalu macam ni...











p/s: syukur dah dapat kerja semula...moga ALLAH tabahkan hati ku....tak de lagi "hari-hari terakhir di PJJ...sebab sambung keje kat PJJ jugak...tapi bos lain....:) alhamdulillah syukur..





slamat hari tua untuk aku...yg ke 26..thnks mom 4 da choclate cake ! :)

1.7.09

rasa hati

hope we can be together..forever..
kau yg menciptakan cinta
dan Kau jua yg menghampar bahagia

diribaanMu terhimpun harapan

impian tulus setiap insan
kau yg mengutuskan duka

dan engkaulah yg mengirimkan hampa

namun padaMu jua
diadukan
merebahkan keresahan dan tangisan

* aku tahu inilah kasihMu

aku tahu inilah cintaMu

dan ku tahu tiap yg terbaik untukku

tak semuanya yg ku mahu...


munculah hangat nafas yg terhela

ada dingin saat menyebut namaMu

terarah segala ronda rasa

pada damainya dakapanMu (ya ALLAH)

aku tahu inilah kasihMu
aku tahu inilah cintaMu

dan ku tahu disegenap ruang rasaku telah kau titipkan kekuatan
oh TUHAN...



rasa hati : sayu, pilu, rindu... sambil tersenyum :)

1 July 09
masih lagi pergi ke PJJ...tapi tak bekerja..
jumpa kawan2 sahabat handai..meninjau kerja yg ada...
moga ALLAH mudahkan urusanku..ameen...