27.3.10

ceritera faiz..


assalamualaikum dear readers

ketika entry ni mula ditulis, kempen Earth Hour sedang berlangsung...makanya saya sedang dalam kegelapan di saaat dan ketika ini.....dan keseorangan di rumah...entah le kenapa time ni juga idea datang untuk mencoret sesuatu kt limaumanisss ni....

berbalik kepada gamba di atas sebagai subjek utama entry ni... tu...gambaq faiz, adik saya yg sekarang ni berada di asrama....minggu ni dia x balik ke rumah...makanya petang tadi, saya dan parents p melawat dia di sekolah...lama jugak borak2 dengan dia sambil makan2 kt kedai terdekat di kawasan sekolah tu....maklumla seminggu tak jumpa...kebetulan harini pula dia ada temasya sukan....rancakla cerita tentang sukannya pagi tadi...peliknya sekolah ni tak jemput pun parent utk memeriahkan acara mereka....takperla....itu mungkin gaya sekolah tu...nak buat macam mana....

tapi yg bestnya bagi saya bila kami nak berpisah dan nak balik Faiz kata dia dah hafal surah Al-Mulk (yg selama duk di skolah tu dia mmg duk hafal) sampai ayat ke 25.....tanpa diminta dia tasmik, dia sendiri cakap, "nak dengar Faiz baca tak?" then trus dia tasmik dari ayat 1-24, walaupun ada yg tersekat...tapi dia sendiri sambung tanpa bantuan sapa2....saya dan mak abah diam jer mendengar bacaan dia....amat kagum! dalam masa yg agak singkat (bg saya) dia dah berjaya menghafal hampir satu surah...walaupun surah tu dikategorikan surah yg pendek.....alhamdulillah...tak sia2 hantar dia ke sana....walaupun kadang2 dia merungut bosan duk di asrama pada hujung minggu...sbb x boleh balik...dua minggu sekali jer baru dapt balik....nk buat camana...redho jer la....tapi harap2 dia matikan niatnya yg nak pindah dari sekolah tu...sebab bagi saya....skolah tu dah ckup baik bagi dia dan masa depannya....insyaALLAH...moga2 pilihan mak abah tu adalah pilihan yg tepat...kami sentiasa mendoakan yg terbaik untuknya....ameen...

suka saya nk pastekan text surah Al-Mulk ni untuk tatapan semua...antara kelebihan Al-Mulk ni ialah meringankan azab kubur kita kelak, elok untuk diamalkan sebelum tidur malam...walau bagaimanapun, jgn lupa baca surah2 lain juga dalam Quran kerana bacaan2 AlQuran itula yg akan melapangkan kubur kita kelak......wallahua'lam....

sekian~

6 comments:

Cik Siti said...

subhanallah!tahniah utk adik hang.

limaumaniss said...

thnks cik siti...moga istiqamahla hendaknya...

myadlan said...

budak2 yang muda2 senang nak hafal quran. kita ni yang da tua ni pun kena la hafal jugak. berusaha!

limaumaniss said...

myadlan...

ya..kita yg tua perlu usaha lebih lagi...malu je kt yg muda2 kalu tk boleh usaha....chaiyok!!

Lintasan Hati said...

Ya Allah jelesnya aku ngan adik ko wani...aku dok menghafal surah ni tak hafal2 lagi...dia dah hafal...hish2....

limaumaniss said...

kita kenala hafal skali kot...huhu..pelan2 kayuh...