10.5.13

Pasca PRU13 N36 Pantai Jerejak - Sek Men Raja Tun Uda

Assalamualaikum dear LM readers,

straight to the point,saya akan berkongsi pengalaman kali pertama berkhidmat sebagai Ketua PACABA (Polling Agent ,Counting and Barung Agent) di sekolah menengah Raja Tun Uda.. Asalnya dah p training berkali2 sebagai PACA, but end up menguruskan semua PACABA di sekolah ini, sebab AJK yg terlibat hanya beberapa orang sahaja, tak cukup untuk handle semua PACABA. tapi PACA2 yang ada sudahpun dilatih dan ada yang sanggup betugas lebih dari satu shif (1 shif= 2 jam) demi memantau proses mengundi.
tak perlu saya sebut semua tugas2 PACA di sini, siapa yang teringin jadi PACA boleh la menwarkan khidmat anda 5 tahun lagi! kerana waktu itu kita akan lebih berhati lagi.....


okeh..asalanya nak cerita dalam bentuk penulisan blog, tapi akibat dah lama sangat delay maka LM lampirkan saja copy laporan kepada PIC unit PACABA bagi Ikram Pulau Pinang. Laporan dihantar kepada makcikpah selaku mak usrah dan ketua PACABA untuk jentera kawasan Pantai Jerejak N36.

tapak bertugas...pertama kali ngundi, bertugas dan jejak tmpt ni walaupun dah duduk bayan baru selama 30 tahun

petang sehari sebelum ngundi..meja dah disusun oleh cikgu sekolah

saya berhajat nk simpan 7 hari..balik umah mandi dah tanggal..hurm


tak lekat sangat kat kuku...geli gak masa dia duk calit..eeeee


salam
berikut sedikit laporan dan post moterm dari kami
Laporan :
1) semua PACABA berjalan lancar mengikut jadual kecuali beberapa saluran sahaja 


2) Barung & pondok panas
waktu pagi ramai pengundi singgah di pondok panas utk cek saluran masing2. tapi disebabkan ramai sangat yang mai pondok panas kita , tengahari tu SPR datang runtuhkan pondok panas kerana kata mereka kita dah ambil alih tugas mereka . sedangkan mereka dah sediakan 2 stesen barung SPR untuk buat tugas tu. pondok panas sudah tidak beroperasi, semua poster diturunkan, meja kerusi dilipat . tempat tu akhirnya jadi tempat edar makanan saja. Ketua PACABA hanya guna satu meja di luar pondok (khemah untuk buat kerja).
 gambo asal dari whatssapp group..nampak kecik...masa ni saya balik rumah break jap tengahari..lepas break pondok panas tu dah tak berfungsi..keputusan ori dari haji Rashid yang masuk setiap saluran, setakat pkl 4 .15 petang.

3) kes borang 14
Wani dan Fatimah (ketua PACABA) tunggu di luar sejak 6.30 ptg untuk ambil keputusan. 7.30 mula hujan lebat, satu persatu keputusan dari saluran mula keluar, kami ikut prosedur yang diberitahu, iaitu fotostate 1 copy dan simpan /kumpul original.
borang 14 saluran 6 di bawa oleh en Naga tanpa cop, kata KTM dan SPR tak perlu cop pun takpa borang tu valid. mereka yakinkan en Naga begitu,dan en Naga pun bawa borang tu keluar. saya arahkan utk dapatkan juga cop, akhirnya dapat juga. tak pasti apa yang berlaku kat dalam saluran tapi en Naga berjaya dapatkan cop dan lengkaplah borang 14 tu
 di sebalik pintu pagar sekolah sambil hujan..

 kereta polis sebelah dalam sekolah..kami di luar pagar ini berurusan dengan lawyer dan polis dan guard ..tulis surat sambil bertinggung di luar pagar, dalam hujan dengan torch light sahaja...:)
borang 14 saluran 7 pula tak mahu ditandantangan oleh pemerhati BN, borang tu tak lengkap. wakil tu balik macam tu saja. dia tak nak sign sebab katanya x dapat arahan dari pihak atasannya utk sign. satu laporan dibuat kepada KTM, peguam dipanggil untuk selesaikan masalah, akhirnya wakil BN kembali utk menurunkan tandatangan, seleps tu barulah en Aris , CA7 sign dan selesai semuanya.


sampai di markas rumah Pak Salim..masih menunggu keputusan sekolah2 lain..
Feedback semua PACABA.
1. ada yang merungut sebab ketua PACABA datang lambat, sedangkan dia dah datang awal.
2. ada yang kurang jelas tugas PA, perlu penerangan detail sikit next time.
3. lain2 ok. ramai PA4 tunggu dengan ketua PACABA utk tahu result. mereka ni lah yang jaga ketua PACABA dalam hujan lebat sambil tunggu result dan tlg macam2..
4. tugas BA orang SPR pun macam tak clear. saya arahkan BA kita stop kerja2 di barung SPR lepas SPR runtuhkan pondok panas kita. takut apa2 tindakan dikenakan pula kepada BA kita. jadi petang BA kita x bertugas dah..

Penambah baikan.
1. perlu standby generator setiap saluran kalau blackout. kat tun uda x da blackout..cuma hujan ribut saja dan gelap malam. torch light memang membantu tapi perlu torch light lebih besar dan power utk sesi counting tu .
2. Lawyer bagi setiap sekolah/ tmpt undi
3. Ketua PACABA eloknya lelaki..nk berlari ke pondok dan dalam sekolah..sekadar pandangan peribadi. tapi saya ok ja jadi Ketua..ketua kena tau serba serbi..
4. kena standby fon dan kemera/beteri spare. nasib baik ada CA parlimen pinjamkan saya powerbank dia . boleh terus ambil gambar borang immidiately time tu.
5. kena fikir strategi bila cuaca hujan..
sekian.
yang setia menunggu result...terima kasih semua...

wassalam..
No comments: