17.10.08

Kuliah-Kuliah Di USM P.Pinang (In English And Arabic)


salam...huhu penatnya makan hari ni...
kami baru habis jamuan raya lagi kat opis..kali ni team e-Educator punya jamuan pulak..
dan kami buat di markas baru kami kat bangunan Eureka tuh....meriah degan kehadiran en dekan dan
prof dan dr.zuraida serta semua team2 e-Educator....balik ke opis time dah kol 1 , mksdnya time break lagi..then bila buka blog en masri tgk ada announcement kuliyah2 d USM...menarik...so saya copy pastekan kat sini utk panjangkan lg maklumat tu kepada pengunjung blog ku yg x seberapa ini...heheheh....

kaalu dulu saya sibuk iklan kan kuliyah2 di UIA kerana saya berada d sana...ni dah lepas stdy dan keje di USM ni saya iklan pula kuliyah kat USM nie....slalunya setahu saya jarang ada kuliyah2 camni kat masjid ( kecuali time bulan posa,.time ni tiap2 hri masjid akan ada kuliah zohor n subuh sepanjang Ramadhan....), yg ada (yg saya pernah dengar adalah kelas mengaji Quran dan tajwid atau kursus2 tertentu saja..kiranya dgn adanya program camni insyaALLAH masjid sekali lg akan dii'marahkan dan dapatla kita sama2 menimba ilmu di dada...makluman selanjutnya..bacala info d bawah nie...:)



Assalamu'alaikum warahmatullah wabarakatuh ya ikhwati...

http://www.4shared.com/file/67202763/7fef3c45/Syarah_Kitab_as-Sunnah_Imam_al-Barbahari_-Abu_Marwan__13Oct08_.html

This file is a recorded audio of kuliyyah (lecture) on Syarh Kitab al-Sunnah (written by al-Imam al-Barbahari); delivered by Bro. Abu Marwan from Jordan (currently is doing his PhD in Comp Sc under the School of Comp and Mathematical Sc, USM) whom once had studied Islam under the guidance of numbers of Islamic Scholars from Saudi Arabia (Masyaikh Sa'uddi such as Syaikh Abdul Aziz B Abdullah B Baz n etc). Insha Allah, this kuliyyah will be the pionner of kuliyyah-based on sunnah in USM, Ameen...


This lecture (kuliyyah on Syarh Kitab al-Sunnah) will be held every Monday evening after the Asar prayer in the main praying hall of USM al-Malik al-Khalid Mosque; specially only for the non-arab speaker. This lecture is and will be delivered fully in English. All are invited to come.



If there are any musykilah (problem or question upon this kuliyyah), you can contact me; Bro. Ibn Mustofa aka Dzul Riyhayn Abd Wahab via phone (019-5144029) or Bro. Abdullah (019-4782307). For sisters, you can mail me at yusuf_tantawi@yahoo.com .Other lectures (kuliyyah) include:


1)Every Sunday and Tuesday: Syarh Shahih Muslim by Bro. Abu Marwan



2)Every Monday : Syarh Adab al-Mufrad li al-Imam al-Bukhari by Syaikh Aiman Yusuf al-Daqqaq from Syria (formerly studied MA in Science of al-Hadits (Ulum al-Hadits) and currently is doing his PhD in the same course in USM under the supervision of Assoc Prof Dr Mohd Radzi Othman)



3)Every Wednesday : Syarh Kitab al-Tawheed li al-Imam Muhammad Abdul Wahab by Bro. Abu Marwan


4)Every Thursday : Tafseer al-Quran al-Azhim li Ibn Katsir by Bro. Abu Marwan



All lectures will be held after the Isya' prayer and be delivered either in full arabic (but you can ask any of the arab brothers to translate it for you) or mix (mostly it will be in arabic and few English for the important text). However, if the non-arabs are more than the arabs, the lecture will be delivered fully in English.May Allah the Almighty bless us all.Thank you,Your brother (in Islam):Dzul Riyhayn b. Abd WahabB.App.Sc in Agrobiology (minor in Islamic Studies)University Science of Malaysia.Futher information or update please log in to,My official website/blog:


http://www.purify-educate.blogspot.com/



4 comments:

myadlan said...

kalau kat UIA memang banyak kuliah kt masjid. tapi jarang join sbb tak phm bahasa arab. at least kalo wat bahasa inggeris atau melayu, rajin gak nk dengar.

arap kt kelas2 atau audi jela yg ada klas senang paham

limaumaniss said...

ada banyak kuliah lg malam2 tp bukan kat masjid...kuliah dalam BM, disampaikan oleh ustaz2 melayu jugak..kalau kenal en masri boleh dapat info ttg kuliah2 tu...:)

PENDEKAR said...

salam perdamaian..... nice blog nice n3,

selagi ade mase makan kite makan, selagi ade mase dakwah teruskan sebar kedamaian..

limaumaniss said...

pendekar

wah..seorang pendekar telah datang menghulurkan salam perdamaian....cewah:)

insyaALLAH..dakwah akan tersebar meluas..kedamaian akan kembali menyapa kita...dengan bantuan ALLAH yg Maha Esa kita memohon...oh!!