2.10.08

warna warni d aidilfitri..

cerita raya...cerita malam raya...raya pertama dan kedua...

malam raya..macam biasa...kerja ku menolong makcik ku buat ketupat...kalau tak silap tahun ni dah masuk tahun ke empat cuba2 belajar buat ketupat pulut ni...tapi masih lagi tak terror2..haha...makin teruk rasanya tahun nie...sbb daun ketupat tu kecik, tak lebar dan tak berapa elok...daunnye tak fresh...menambahkan kesukaran kepada ku nk bentukkan ketupat tu menjadi segitiga...haha





ni adik aku..kami try buat ketupat sama2...nampak tak tangan2 tu..hehe

lama gak wat ketupat2 ni..penat dan sakit pinggang dibuatnya....smpai masa buka puasa kami berhaenti kejap...pas solat maghrib sambung balik buat...

ni yg dah siap nk direbus..







sambil2 tu..makcik2 dan pakcik2 yg lain tolong memasak rendang dan lauk2 yg lazim kita buat menjelang raya...



ni kat luar rumah tok aku lak...






sambil masak sempat lagi ber sms..




tak lupa jugak..kebetulan malam raya ni besday sepupu aku...mak die sempat bli kek kat dia buat surprise...disebabkan adik beradik kami ramai...lepas potong kek tu je trus diambil..satu persatu potong kek lesap...tak sampai 5 minit pon...dah tak nampak kek dah..haha....



tgk la ni..meriahnye....



sebenarnya kalau nk ikutkan besday aku pon malam raya gak..kira dah masuk umo 26 dah malam raya ni....oh...sangt tua dah...hehe...slamat hari jadi jugak untuk aku..hehe:)







heepy besday E..:) ( sambil di kelilingi sepupu sepapat seluruh alam...)



hah..pas mkan kek sambung balik wat keje...masak memasak ...


letihnya..kol 12 malam baru pulang ke rumah..actually kampung aku dgn umah aku tak jauh mana...lam 5-10 mini je dah leh sampai...haha...so malam raya pon aku x bermalam kt umah tok aku,,,kami se femly lebih selesa balik rumah..esok pagi lepas solat raya datang balik...





raya pertama...

nk jadi cerita..thn ni masjid bayan baru mula solat raya awal...kol 8.30 pagi...so mmg x smpat la kami nk p solat kt sana memandangkan kami keluar rumah pon dah lambat...so kami trus p masjid USM....sbb slalunye masjid USM lmbat mula solat...tp bila dah nak sampai kami nampak orang dah mula bersurai...pastu dah dgr khutbah dari jauh.....apa lagi...tak jadi la solat d USM...pstu abah kata p masjid Gelugor..mesti sempat...sbb mmg kat sana solat lambat....then kami pon bergegas...adik aku bawa keta pecut laju....trus p sana...
huh...dengan penatnya sampai gak dan sempat solat d masjid Gelugor....ramai gile orang kat sana...tapi dapat gak aku duk lam saf kat dalam masjid setelah aku pergi mencelah kat dalam tuh...huhuh....

khutbah nye mmg menarik...tntg main mercun....ha...mmg ustaz ni tegor habis2 orang yg main mercun...bakar duit la...haram mengganggu jiran sbb bising main mercun...macam2 lagi dia tegur...kesalahan2 yg biasa kita buat di hari raya...pendek kata nasihat yg diberikan mmg bernas...syukur sbb ramai yg dtg masjid dan boleh dengar nasihat2 ustaz nie...alhamdulillah...


moga diterima segala amalmu dan amalku....


cerita selanjtnya....tunggu....penat dah berceloteh raya...akan ku sambung kemmudian...


wassalam

:)

2 comments:

myadlan said...

kesiannya tak sempat solat kt USM. lain kali datang awal.. boleh takbir puas..

tak sempat lagi nk tulis entri psl raya. tgh tunggu koleksi gambar dr adik kt umah.. hehe

limaumaniss said...

pagi raya selalu lambat sikit...sebab malam raya tido lambat..hehe